WEBLOG - GLORIEJAREN - BIOGRAFIE - BOEKEN - CONTACT
 
BIOGRAFIE HERMAN STEVENS

Herman Stevens is een Nederlands schrijver van romans, essays, columns en kritieken.

Herman Stevens werd in de zomer van 1955 in Rotterdam geboren. Zijn vader was reclame-ontwerper, zijn moeder had een balletschool.Hij groeide op in Overschie en Kralingen, maar uiteindelijk heeft hij in ongeveer elke buurt van Rotterdam wel eens gewoond, van Feijenoord tot het Oude Westen en Delfshaven. In de jaren tachtig studeerde hij klassieke talen in Leiden, waar hij met een studiegenoot het literaire tijdschriftje Wildgroei runde, waarin o.m. Joost Zwagerman vroege gedichten plaatste. Vanaf 1984 schreef Herman Stevens ook in De Revisor en Maatstaf.

De dag na zijn afstuderen begon Stevens aan zijn debuutroman, Mindere goden, die in april 1990 door De Arbeiderspers werd gepubliceerd. Aan het eind van het jaar werd Mindere goden bekroond met de Anton Wachterprijs. Toen Stevens’ tweede roman, Een schone slaap, in oktober 1991 uitkwam zat de schrijver al in Amerika, als writer-in-residence aan de universiteit van Michigan. Tot in 1996 zou hij veel tijd in Amerika doorbrengen. In 1997 verscheen bij Prometheus Stevens’ afscheid van Amerika, de roman Het vrouwelijk halfrond.

Intussen schreef Stevens ook geregeld over Engelstalige literatuur in Het Parool en HP De Tijd. In 2001 verscheen Stevens’ ‘grote Rotterdamse roman’ Gouden bergen, een roman die de desillusie met het materialisme van de jaren negentig belichaamt in de cynische loner Leon Donker. In januari 2007 verscheen Moederziel, een roman die zich opnieuw grotendeels in Rotterdam afspeelt, tussen 1968 en 1972.

In mei 2010 verscheen, Vaderland, het verhaal van een wijnschrijver die een broodschrijver wordt. In deze roman keren enkele figuren uit Stevens' eerdere werk terug.

Eind augustus 2012 verscheen Stevens' zevende roman, Gloriejaren, de geschiedenis van een groepje jonge mensen die het begin meemaakt van de tijd waarin wij nu leven. Oude idealen maken plaats voor een brave new world van vrolijk materialisme en diepe melancholie.

In 2016 verscheen Stevens' achtste roman, De onzichtbare vrouw, die kan worden gelezen als een zusterboek van Vaderland. Een man van in de vijftig ontmoet zijn eerste liefde opnieuw, volgt haar naar Californië. De onzichtbare vrouw stond op de longlist van de Libris Literatuurprijs 2016.

In januari 2018 verschijnt Het sterke geslacht, met essays over vrouwen in onze literatuur. 

Stevens woont sinds 2004 in Voorschoten en is vader van één dochter.

Klaas Koppes fotoalbum.